Jupiter


VorigeVolgende
CeresUitlegSaturnus

Hoe ziet Jupiter eruit?

Waar staat dit bord op het pad

KnooppuntenTussen knooppunten 16 en 17
GPS Coördinaten51.47532 4.38801
Loopafstand1,21 kilometer
Locatie op Pins Planetenpad


Informatie planeet Jupiter

IcoonGegevens op het bord
Hellingshoek van de as: 3,1 graden.
Gemiddelde afstand tot de zon: 778.412.010 km
Een omwenteling duurt 9 uur en 55 minuten.
Objecten vallen met 24,79 m/s2. Je bent daar heel erg zwaar.
De diameter is 142.984 kilometer.
Omlooptijd om de zon: 11 jaar en 313 dagen.
Zonlicht doet er 43 minuten en 18 seconden over om op je te schijnen

Jupiter is de grootste van alle planeten van ons Zonnestelsel. De Aarde kan er wel 1000 keer in. Alle planeten zouden er wel inpassen. Ook is Jupiter de eerste van de gasplaneten. De planeet wordt ook wel de ‘reuzenplaneet’ genoemd. Jupiter is tweeënhalf keer zo zwaar als alle andere planeten bij elkaar.

Jupiter heeft voor zover we weten 16 manen. Vier van deze manen zijn zelfs groter dan Pluto. Eén van die manen heet Europa en die is helemaal bedekt met ijs. Het is een van de bekendste manen van Jupiter. Drie ook beroemde manen heten Ganymedes, Io en Callisto. De maan Ganymedes is zelfs groter dan Mercurius. De vier grote manen zijn ontdekt door Galileo Galilei.

Jupiter wordt dan ook wel de koning van alle planeten genoemd. Jupiter bestaat uit ongeveer 90% waterstof en 10% helium. Als Jupiter 80 keer zo zwaarder was geweest, zou hij best wel eens uitgegroeid kunnen zijn tot een ster. Met zijn manen zou het dan eigenlijk een minizonnestelsel kunnen worden.

Jupiter heeft een atmosfeer die bestaat uit giftige dodelijke gassen. Jupiter heeft ook ringen om zich heen alleen zijn die niet zo zichtbaar als bij bijvoorbeeld Saturnus.

De grote rode vlek
Jupiter is helemaal bedekt met wolken. In die wolken zijn er woeste stevige orkanen. Een van die orkanen, de grote rode vlek, is 2 keer zo groot als de hele aarde. Dat is een storm die al meer dan 300 jaar actief is. De winden waaien met een snelheid van ongeveer 300 tot 500 km per uur. Op aarde komen deze snelheden alleen voor bij orkanen en tornado’s. De storm bedekt meer dan 40.000 km van het oppervlak van Jupiter.

Geschiedenis
Jupiter was de eerste planeet die ooit gevormd werd. Het grootste deel van de overschot van de vorming van de zon werd door Jupiter gebruikt om de groeien. Als een gasreus ontstaat gebruikt hij alle stoffen die in hun kring rond de zon ligt. Daardoor werd Jupiter niet meer in zijn baan gehouden, omdat hij zo groot was en er was geen puin of planeten om dit tegen te houden. Zo ging hij door de regio waar nu de asteroïdengordel ligt en nam daar 99,9% van de materialen op, en werd zo nog groter.

Hij kwam ook in de buurt waar nu Mars ligt en daardoor is Mars nu veel kleiner, omdat Jupiter meer dan de helft van de materialen voor Mars opslokte. Hij kwam heel dicht bij waar nu Aarde ligt en daardoor werd het materiaal voor de Aarde ook bijna allemaal opslokt.

Maar toen kwam Saturnus. Dat was ook een gasreus, dus doorging het hetzelfde proces als Jupiter. Toen Saturnus ongeveer bij Jupiter was, was Jupiter bijna waar de Aarde nu is. Door de zwaartekracht van Saturnus en door het feit dat er nu wel andere planeten waren dan Jupiter (namelijk Saturnus) gingen deze twee gasreuzen terug naar de plaats waar ze nu zijn.

Jupiter gaf ons nog een laatste afscheidscadeau. Water. Jupiter had van de asteroïdengordel waterstofrijke astroïden meegenomen en liet deze achter in de zone waar nu de Aarde is. Daardoor kon er water zijn op Aarde. Zonder Jupiter hadden jij en ik nooit bestaan. Bedankt Jupiter!

Hoe komt men aan de naam van de planeet Jupiter
Jupiter is vernoemd naar de Romeinse oppergod, en Jupiter wordt dan ook wel de koning van alle planeten genoemd.