Venus


VorigeVolgende
MercuriusUitlegAarde

Hoe ziet Venus eruit?

Waar staat dit bord op het pad

KnooppuntenTussen knooppunten 16 en 17
GPS Coördinaten51.48134 4.39016
Loopafstand0,1 kilometer
Locatie op Pins Planetenpad

Informatie planeet Venus

Icoon Gegevens op het bord
Hellingshoek van de as: 177,4 graden. Deze planeet draait ondersteboven.
Gemiddelde afstand tot de zon: 108.208.930 km
Een omwenteling duurt 243 aardse dagen. En je draait de andere kant op. De zon komt op in het westen en gaat onder in het oosten.
Objecten vallen met 8,87 m/s2. Je bent daar bijna even zwaar als op Aarde.
De diameter is 12.104 kilometer. Die van de aarde is ongeveer maar 600 km groter.
Omlooptijd om de zon: 224 dagen en 16 uur.
Zonlicht doet er maar 6 minuten over om op je te schijnen

Venus, ook wel de avondster, morgenster en de verschrikkelijke planeet genoemd, is de tweede planeet van ons zonnestelsel.

Venus staat op iets meer dan 108 miljoen kilometer afstand van de zon. Toch is de planeet goed vanaf de aarde te zien, omdat zij het helderst van alle planeten straalt.

Het duurt zo’n 225 dagen voordat de planeet de baan heeft gemaakt rond de zon. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is 116 dagen en 18 uur.

Venus is de heetste planeet van ons zonnestelsel. Op Venus is het dan ook ongeveer 450 tot 500 graden Celsius (nog warmer dan op Mercurius). Door deze enorme hitte is het erg lastig om de planeet van dichtbij te onderzoeken: er is geprobeerd om robots op Venus te laten landen, maar die hebben de oppervlakten van Venus niet eens gehaald. Uit onderzoek is gebleken dat Venus niet altijd zo heet is geweest: waarschijnlijk was er op Venus ooit veel water, net zoals nu op de aarde.

Doordat het op venus 450 tot 500 graden Celsius is, verdampt al het water onmiddellijk (water verdampt al bij 100 graden Celsius) en is het op de planeet kurkdroog. Dat verdampte water stijgt op en zorgt voor hele dikke atmosfeer, die voor de mens giftig zou zijn om in te ademen. Deze dikke atmosfeer geeft Venus haar witte kleur. Een ander woord voor atmosfeer is ‘wolkendeken’.

De wolkendeken zorgt er niet alleen voor dat de planeet goed zichtbaar is, maar ook dat de hitte op Venus wordt vastgehouden. Uit deze wolkendeken komt dan ook geen normale regen, maar zuur dat onmiddellijk verdampt als het op de grond komt. Vanwege de behoorlijke hitte op de planeet, wordt zij ook wel de ‘verschrikkelijke planeet’ genoemd. Door de totale afwezigheid van water is Venus een steenplaneet. Onder die wolkendeken is Venus is overdekt met vulkanen en met lava.


Hoe komt men aan de naam van de planeet Venus
De planeet is vernoemd naar de Romeinse godin Venus. Godin van de liefde.